Kis Kitérő

Az útiterv

2022. március 08. - Kis Kitérő

kepkivagas.PNG
Miután megvolt, hogy hova akarunk megérkezni, több problémával is szembetaláltuk magunkat. Első részben több hetes utazással és folyamatos úton töltött idővel kell számoljunk. Másrészt pedig, hogy hogyan is jutunk el oda, mennyibe fog mindez kerülni és egyáltalán teljesíthető-e a táv? 

Így hát fejest ugrottunk az internetbe és nekiláttunk tervezni...

Úgy döntöttünk, mivel az utazásunk időpontja nagyon messze van, így nem foglalkozunk olyan "apróságokkal", mint a COVID járvány vagy az akkor éppen dúló kazahsztáni zavargások és a jelenleg tartó Orosz-Ukrán konfliktus. Több tervet készítünk, amit az aktuális helyzet ismeretében változtatunk vagy elvetünk. 

Tehát feltételezve azt, hogy megszerzünk minden szükséges vízumot, feloldják a vírus miatti korlátozásokat és semmi egyéb tényező nem gátolja a szabad és biztonságos utazást, megkezdődött a tervezés. Több héten keresztül, heti több nap görnyedtünk egy laptop felett kedvenc Barlang nevű bárunkban és ötleteltünk, beszámolókat olvastunk, videókat néztünk. 

Első körben azonnal egyetértettünk abban, hogy ha már exotikus helyre megyünk, akkor odáig ne Kelet-Európán keresztül utazzunk, így Ukrajna ki is esett az induló irányból. Maradt északon át kerülve Oroszország felé, vagy pedig délen a Fekete -és Kaszpi-tenger. Ebben a választásban a benzin és gázolaj árak játszották a fő szerepet. Keletre közeledve hatalmas mértékben csökken az üzemanyag ára, így súlyos százezreket tudunk spórolni útiköltségen. 
Nagyjából 23-25 napos utazási idővel számolva, és a látnivalók utáni gyors keresések eredményeképp úgy döntöttünk, hogy be akarjuk tenni a lábunkat Magyarországról indulva Kazahsztánig az összes országba. Így útvonalunk a következőképp alakult: 

Magyarország-Szerbia-Bulgária-Törökország-Grúzia-Örményország-Irán-Türkmenisztán-Üzbegisztán-Tádzsikisztán-Kirgizisztán-Kazahsztán-Oroszország-Grúzia-Törökország-Bulgária-Szerbia-Magyarország
aterv-tmp.PNG
Miután ezzel meg is voltunk, kicsit csalódottan konstatáltuk, hogy a Google útvonal tervezője ugyan képes volt pillanatok alatt megtervezni az ideális legrövidebb útvonalat, kis rásegítéssel érintve a legnagyobb városokat, azonban főként főutakon, autópályákon akar minket átvinni. Ez az útiterv pedig vajmi kevés látnivalóval kecsegtet, kiindulási pontnak viszont tökéletes. 
Nincs más dolgunk, mint a google által tervezett útvonal közelében kis kitérőkkel látnivalókat keresni és pontosítani az útvonalat. 
De hogy fogjunk hozzá? Milyen csatornák, források azok, melyek irányadónak tekinthetőek ilyen témában? Miben bízhatunk és miben nem? Több mint két évnyi COVID-os elszigeteltség után vajon mi változott, mi maradt meg? 

Ezekre a kérdésekre keressük a választ a következő postban... Ne maradj le! Kövesd a blogot!






 


süti beállítások módosítása