Kis Kitérő

Hogyan ne haljunk meg?

2022. április 21. - Kis Kitérő

 

15afeb31a443dbf3238dc475fc2df5d5.jpg

Oltakozzunk! Mivel több ezer kilométerre leszünk Európától, olyan környezetbe kerülünk, melynek kórokozói ellen immunrendszerünk nincs felkészülve. Ezért, hogy egészségesen és probléma nélkül élvezhessük az utazást és később se legyen semmi probléma, számos oltás beadása ajánlott. Mivel egyikünk se orvos, és az internetes névtelen okoskodóknak se hiszünk, szakemberhez fordultunk.

Szerencsére idehaza számos lehetőség közül választhatunk, ha gyakori vagy kevésbé gyakori nyavaja ellen szeretnénk beoltatni magunkat. A magánrendeléseken át az állami intézményekig mindenhol megtalálható és könnyen elérhetőek a szükséges védőoltások. Természetesen megtettük a kötelező kutató munkát, és nagyjából körvonalazódott előttünk, hogy milyen oltásokat is kellene felvennünk a biztonságos utazáshoz. Az árlistákat tanulmányozva az állami lehetőség mellett döntöttünk. Ezen oltásokat ugyan nem fedezi a TB, viszont a magánrendelők súlyos tízezrekkel többet kérnek el nem csak az oltások beadásáért, hanem a konzultációért is. 

Így foglaltunk is időpontot a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának NEMZETKÖZI UTAZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ÉS OLTÓKÖZPONTjánál. Hangzatos és hosszú neve ellenére a Nagyvárad térnél helyet kapó létesítmény inkább egy háziorvosi rendelő benyomását kelti. Az időpontfoglalás is teljesen felesleges volt, hiszen érkezési sorrendben szólítanak, és bárki bemehet az utcáról. Mindegy, így jártunk, legalább volt időnk a papírmunkára és a falakra kifüggesztett térképek tanulmányozására. 

Személyes adataink megadása után nyilatkoznunk kellett a tervezett útvonalról és egészségügyi állapotunkról. Láthatóan nem voltak felkészülve az én "gyöngybetűimre" és ilyen hosszú útvonalra.
img_20220307_171342.jpg

Semmi gond, a doki ki tudta bogozni és még jót is beszélgettünk. De csak jóval később. 1-1,5 órát ültünk a váróban, mire végre sorra kerültünk, hiába az időpont.  A várakozás alatt a kihelyezett tájékoztató füzeteket olvasgattuk és a falakra kirakott térképeket nézegettük. Az alábbi például a veszettség elterjedését és kockázatát ábrázolja országonként. Mi meg oda megyünk bele, a piros rész közepébe.

img_20220307_175215.jpg

Sorra kerülés után megkönnyebbülten fogadtuk, hogy egy nagyon kedves szakorvos fog ellátni minket, aki kifejezetten örült, hogy nem a sokadik influenza oltást kell beadnia. Kérdés nélkül kezdte sorolni, hogy mire lesz szükségünk és mire nem. Sőt, az is kiderült, hogy pár évvel ezelőtt Ő is járt Iránban egy szervezett utazás keretében, és sok tippet adott nekünk, hogy mit érdemes megnéznünk. 

Nagyon jó ötlet volt a konzultáció is, hiszen csomó betegségről kiderült, hogy elég ellene akkor megkapni az oltást, ha fellép a fertőzés gyanúja, így végül összesen csak 6 szurit kaptunk: 3-3-at mindkét karunkba és több tízezer forintot spóroltunk. Végül kicsivel több, mint 40 ezret fizettünk fejenként a teljes ellátásért. 

Ezért az összegért pedig a következők ellen lettünk beoltva:

  • Hepatitis A
  • Hepatitis B
  • Veszettség
  • Tetanusz
  • Gyermekbénulás
  • Hastífusz

 img_20220307_181335.jpgMíg megkaptuk az oltásokat, kihasználtuk a helyzetet, hogy szakorvossal beszélhetünk és jól kikérdeztük arról, hogy milyen egészségügyi felszerelést vigyünk magunkkal az útra.

A beszélgetés után a házipatikánk a következőképp alakul majd. 

Mivel sokat tervezünk sétálni, csavarogni, túrázni, ezért fel kell készülnünk egy-egy sérülés ellátására. Így mindenképp csomagolunk különböző méretű mull lapokat és pólyákat, valamint fertőtlenítéshez betadint. 

Ugyancsak helyet kapnak majd szúnyog és kullancs riasztó sprayk és füstölők, kullancskiszedő készletek, Fenistil gél. 

A doktornő javaslatára csomagolunk továbbá különböző hatóanyagú fájdalom -és lázcsillapítókat, megfázás tüneteit enyhítő szopogató tablettákat és Neocitrant. 

img_20220419_190351.jpg

A legfőbb problémát az esetlegesen rossz ételek, vagy rossz minőségű víz fogyasztása jelentheti, így erre készülve a csomagba biztos kerülni fog hashajtó és hasfogó, valamint izotóniás porok és bélflórát regeneráló szerek.

A kocsiban gubbasztás ellen pedig görcsoldó spray, magnézium tabletta és vitaminok is kerülnek a hátizsákokba.

 Az oltások beadása után pedig kaptunk egy nemzetközileg elismert kis könyvet, mely igazolja mik ellen vagyunk beoltva és milyen készítményekkel. Amíg az asszisztens hölgy ezeket a könyveket kitöltötte, a doktornő tájékoztatott minket az oltások esetleges mellékhatásáról. Elég kemény dolgok történhettek volna, de szerencsére pár nappal az oltások beadása után se tapasztalt egyikünk se semmit. Így hát gondoltuk, próbára tesszük magunkat és megettünk egy "hagyma-csípős minden bele" gyrost a Blahán. Lehet, hogy csak mázlink volt vagy lehet, hogy az oltásoknak hála, de semmi bajunk se lett ettől se. 

Ne feledjétek, ha utaztok és ráadásul messze mentek itthonról, mindig forduljatok orvoshoz előtte és nyugodtan bízzátok magatok az állami létesítményekre. Kedves és szakszerű ellátást kaptunk sokkal olcsóbban, mint egy magánintézményben. Így már nyugodtan indulunk útnak!

süti beállítások módosítása